Digitális Falu Program Intézkedések

Településszonda

Az innovatív és digitális megoldások alkalmazása része az emberek közvetlen életterét biztosító települések fejlesztésének is. A települések működtetése, a közszolgálatatások biztosítása, a távlati célú stratégiaalkotás egyaránt megköveteli a komplex és a horizontális szemléletmódot.

Bővebben...

Költözzünk vidékre! Betelepülési és Beruházási platform

A Költözzünk Vidékre! Betelepülési és Beruházási Platform a legkorszerűbb digitális technológiákkal és adatbázisokkal támogatott vidéki otthonkeresési és beruházástámogatási alkalmazás.

Bővebben...

Beszerzési és értékesítési közösség, Digitális Termelői Piac

A Digitális Agrár Stratégiában megfogalmazott célrendszer alapján a Kormány szükségesnek tartja a hazai mezőgazdasági termékek értékesítését támogató, valamint az agráriumban keletkezett hulladékok újrahasznosítását segítő, digitális alapú elosztó és értékesítési „sharing economy” (közöségi gazdaság) módszerek fejlesztését, a kereskedelmi láncok rövidítését (a blockchain megoldások alkalmazási lehetőségeinek vizsgálatával).

Bővebben...

Digitális térségfejlesztési szakember képzés

Jövőnket digitális települések, okosvárosok és -falvak határozzák meg. Olyan helyi szakértői rétegre van szükség, akik naprakész elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek a rendelkezésükre álló lehetőségek felkutatásában és alkalmazásában. A digitális térségfejlesztési szakemberek és referensek képzésének célja az érintett települési vezetők, fejlesztési szakemberek ágazati továbbképzése.

Bővebben...

Digitális térségfejlesztési referens képzés, Alumni Hálózat

Az okosváros-képzés kiterjesztéseként az Edutus Egyetem közreműködésével 2020-ban elindult a digitális térségfejlesztési referens webináriumi képzés is. A képzés az ország bármely pontjáról online elérhető, 4 hét alatt ingyenesen teljesíthető.

Bővebben...

Települési drónalkalmazások

A lakott területekhez kapcsolódó állami feladatellátás támogatását szolgáló drón alapú megoldások indítása (pl.: illegális hulladéklerakás azonosítás, stadion- és irodaházfertőtlenítés, illegális építkezéskivitelezés-detektálás terén).

Bővebben...

Career Village munkaerőpiaci modul

A községek népességének elsődleges foglalkoztatási ágazata évszázadok óta a mezőgazdaság, ez változott, változik meg napjainkban a digitális technológiáknak köszönhetően.

Bővebben...

Települési levegőminőség-mérés, felderítés és szankcionálás

A tiszta levegő olyan létfontosságú természeti erőforrás, amire mindannyiunknak szüksége van egészségünk megőrzéséhez és a bennünket körülvevő természeti környezet megóvásához. A légkörünk azonban folyamatosan szennyezett, a rossz levegőminőség pedig hatással van az emberi egészségre, az élővilágra, a természeti erőforrásokra és a társadalmi, gazdasági fejlődésre.

Bővebben...

Energiaközösség

Az elmúlt évtizedben a települési önkormányzatok épületei energetikailag megújultak, napjainkra a továbblépést az energetikailag integrált rendszerek jelentik. Erre jó lehetőséget biztosít „A tiszta energia minden európainak” jogszabálycsomag (Téli Csomag), melynek a keretében definiált megújuló energiaközösség és helyi energiaközösség lehetőséget biztosít települési közösségi megújuló-energiarendszer kiépítésére és közösségi használatára.

Bővebben...

Integrált hulladékgazdálkodás

A rendszer működtetése segít az EU-s újrahasznosítási és újrafeldolgozási kötelezettségek teljesítésében, a körforgásos gazdálkodás kialakításában, valamint a szemléletformálásban. A digitalizált hulladékgazdálkodási rendszer újszerű megoldást kínál annak érdekében, hogy a fogyasztóknál, ingatlanhasználóknál keletkező hulladékok a megfelelő gyűjtőhelyekre, gyűjtőpontokra kerüljenek.

Bővebben...

Személy- és vagyonvédelem

Egyre komolyabb kihívást jelent a rendvédelmi szervek számára az állampolgárok védelme. A modern technológiák elterjedésével teljesen általánossá vált az igény a közterületek védelmére és a többek között közterületen elkövetett szabálysértési és bűncselekményformák radikális csökkentésére.

Bővebben...

Digitális szolgáltatási és elektronikus fizetési ökoszisztémák

A globális, az európai, valamint a hazai digitalizációs trendek elemzése egyértelműen azt mutatja, hogy az elkövetkezendő években jelentős fejlődés várható az elektronikus és mobilfizetési piacon.

Bővebben...