DIGITÁLIS FALU PROGRAM

Települési levegőminőség-mérés, felderítés és szankcionálás

A tiszta levegő olyan létfontosságú természeti erőforrás, amire mindannyiunknak szüksége van egészségünk megőrzéséhez és a bennünket körülvevő természeti környezet megóvásához. A légkörünk azonban folyamatosan szennyezett, a rossz levegőminőség pedig hatással van az emberi egészségre, az élővilágra, a természeti erőforrásokra és a társadalmi, gazdasági fejlődésre.

A légszennyezettség fő forrása a települések erősen koncentrált ipari területei, intenzív közlekedési hálózatai és a téli időszakban vegyes tüzelést alkalmazó lakóövezetek.

A jelentős gazdasági fejlődés megfelelő környezetvédelmi politika és fellépés hiányában azonban növekvő gazdasági és társadalmi költségeket eredményez. A települési légszennyezés technikai vonatkozásai jól ismertek, a levegőminőség javításához szükséges technológiák egyre nagyobb mértékben állnak rendelkezésünkre, de az egyes települési zónákra vonatkozó tényadatok hiányában a levegőminőség javítását célzó beavatkozások sikeressége esetleges. Ellentétben a korábbi időkkel ma már az ország polgárai is igényt tartanak a környezetüket terhelő légszennyezési hatások ismeretére, és egyre nyitottabbak a levegőminőséget javító módszerek alkalmazására. Annak érdekében, hogy ezeket az állampolgári attitűdöket tettekre váltsák, a települések életét befolyásoló döntéshozóknak szisztematikus megközelítésre van szükségük a levegőminőség és humánkomfort szabályozása területén. Ezen célok elérését támogatja a Digitális Falu Program keretén belül megvalósuló levegőtisztaság-védelmi monitoring rendszer a helyi erőforrások regionális, országos rendszerbe történő integrációjának megalapozásával. A levegőminőséggel kapcsolatos beavatkozások kulcseleme a megvalósítást célzó program tudományosan megalapozott tervezése, a hatások vizsgálata és a jogi, gazdasági szabályozás konzisztens kezelése. A települések számára javasolt technológiai megoldás egy hazai fejlesztésű kültéri alkalmazást lehetővé tevő, kis gondozási igényű, alacsony energiafogyasztású, IoT-alapú szenzor, amely kábelezés nélkül oszlopra vagy tartókonzolra szerelhető a szállópor-koncentráció és a légszennyezés terjedését alapvetően befolyásoló meteorológiai paraméterek, valamint egyéb szennyező komponensek mennyiségének meghatározására. Az eszközök szabványos felépítése és moduláris kialakítása leegyszerűsíti a mérőhálózat kiépítését és csökkenti a beruházási kockázatot. A központosított adatgyűjtés, üzemeltetés felhőalapú megoldása jelentős terhet vesz le a települési önkormányzatok válláról, mentesíti a településeket a technikai, humánerőforrás-gondoktól, fókuszálva az eredmények döntéstámogatási, szabályozási, lakossági tájékoztatási felhasználására.

Neumann Nonprofit Közhasznú Kft.-

Neumann Nonprofit Közhasznú Kft.-

Email

digitalisfalu@neum.hu

Címünk

1016 Budapest, Naphegy tér 8.

írjon nekünk bizalomal

Kapcsolatfelvétel

Küldje el üzenetét számunkra az alábbi form segítségével

11 + 4 =

Nézze meg a további intézkedéseket!

Településszonda

Költözzünk vidékre! Betelepülési és Beruházási platform

Beszerzési és értékesítési közösség, Digitális Termelői Piac

Digitális térségfejlesztési szakember képzés

Digitális térségfejlesztési referens képzés, Alumni Hálózat

Települési drónalkalmazások

Career Village munkaerőpiaci modul

Települési levegőminőség-mérés, felderítés és szankcionálás

Energiaközösség

Integrált hulladékgazdálkodás

Személy- és vagyonvédelem

Digitális szolgáltatási és elektronikus fizetési ökoszisztémák